Tegenwoordig nemen steeds meer mensen een duurzame levensstijl aan. Dit is natuurlijk niet voor niets. Wetenschappers waarschuwen al jaren voor de gevolgen van de opwarming van de aarde. Door duurzamer te leven kan ook jij je steentje bijdrage aan een betere wereld. Je hoeft heus niet direct een elektrische auto aan te schaffen of zonnepanelen te installeren. Duurzamer leven kan al op een aantal simpele manieren. Een zeer eenvoudige manier is door over te stappen van gloei- of halogeenlampen naar ledverlichting. Heb jij nog geen ledverlichting in huis? Dan is het nu de tijd om er wat aan te doen!

Goedkoper op lange termijn

Als je in de bouwmarkt voor het schap met verlichting staat, valt je wellicht misschien iets op: ledlampen zijn een stuk duurder dan gloei- of halogeenlampen. Uiteindelijk zullen beide soorten lampen voor licht zorgen, dus waarom zou je dan voor de duurdere ledlamp gaan? Daar is een zeer goede reden voor! Hoewel ledlampen in de aanschaf meer kosten, bespaar je veel geld op de lange termijn. Een ledlamp kan namelijk zo’n 50.000 uur branden, terwijl een gloeilamp maar maximaal 2000 uur brandt. Een ledlamp gaat dus 25 keer langer mee. Tel uit je winst!

Een betere wereld begint bij ledverlichting

De belangrijkste reden om over te stappen op ledverlichting is natuurlijk het klimaat. Een ledlamp is tot wel 90% energiezuiniger dan een gloeilamp. Doordat ledlampen een stuk langer meegaan, levert dit ook minder afval op. Iets waar de aarde zeker bij gebaat is.

Bovendien bevatten ledlampen ook minder schadelijke stoffen dan de meeste soorten verlichting. Zo bevatten spaarlampen en TL-lampen kwikoxide. Dit is een schadelijk stof die valt onder chemisch afval. Lampen die kwikoxide bevatten mogen daarom ook niet zomaar in de prullenbak gegooid worden.

Verschillende soorten ledverlichting

Ledverlichting komt in verschillende vormen en maten. Zo heb je led panelen, led spots, led TL en led downlights. Vooral led downlights zijn de laatste jaren behoorlijk populair. Deze lampen worden in een plafond ingebouwd of opgebouwd en schijnen naar beneden. Hierdoor wordt het licht mooi egaal verspreid en ontstaan er nauwelijks schaduwen.