Gezonder leven lijkt soms best wel moeilijk, zeker als je dat extra glaasje wijn en die lekkere reep chocola niet kunt weerstaan! Toch is het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk om een gezonde levensstijl vol te houden. In dit artikel geven we een aantal tips! 

1. Bind de kat niet op het spek

Je hoort mensen weleens zeggen dat men de kat niet op het spek moet binden. Deze uitdrukking geldt ook zeker weten als je aan het proberen bent om wat gezonder te leven! Zou je dus bijvoorbeeld wat minder willen snacken? Koop dan geen zakken chips en snoep meer en ga niet met honger boodschappen doen. Stoppen met roken? Ga dan even niet bij je rokende vrienden staan “voor de gezelligheid”. Minder alcohol? Sla die feestjes in het weekend dan even over. Je snapt nu vast wel het punt. Als je weinig vertrouwen in jezelf hebt en het moeilijk vindt om je in te houden, dan zul je de verleidingen waar je een zwak voor hebt uit de weg moeten gaan. 

2. Maak een planning

Is jouw motivatie ver te zoeken? Dan kan het misschien helpen door een planning te maken en je hier (proberen) aan te houden. Let er wel op dat je je planning ook weer niet al te ambitieus maakt, want anders zul je snel teleurgesteld raken en je schuldig voelen als blijkt dat je je hier niet aan houdt. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af om op vaste dagen in de week naar de sportschool te gaan zodat sporten in je routine gaat zitten. Hetzelfde geldt ook voor gezond eten: maak eens een weekmenu en doe een keer per week boodschappen. Je zult merken dat je minder gauw voor Thuisbezorgd zal kiezen omdat je thuis al een lekker gezond kunt eten en alles al in huis hebt. 

3. Leuker kunnen we het wél maken

Veel mensen vinden sporten niet leuk en hebben daarom moeite om dit regelmatig te blijven doen. Om het jezelf wat makkelijker en leuker te maken, kun je in ieder geval wel een sport kiezen die je het meest aanspreekt. Of zoek naar gezonde varianten van jouw lievelingseten. Bloemkoolpizza of zoete aardappelfrietjes zijn echt niet zo verkeerd en een stuk gezonder dan de fast food-variant! 

4. “Slechte” dagen horen erbij: accepteer het

Wees ook weer niet al te streng voor jezelf, want niemand is perfect! Af en toe een stukje chocola is heus niet erg en betekent echt niet dat je je gezonde routine meteen hebt verpest. Gun jezelf zo nu en dan een lekker frietje met vette mayonaise en als je eens een keertje écht geen zin hebt om te sporten, dan is een avondje bankhangen ook geen ramp. Op deze manier zul je op de lange termijn je gezonde gewoonten ook veel makkelijker kunnen volhouden.