Het kan wel eens gebeuren dat je een glas drinkt in de zetel of een zakje chips eet, waardoor er vlekken ontstaan. Zeker met kinderen is dit voor vele mensen dagelijkse kost. Ook huisdieren kunnen de boosdoener zijn en vlekken in een zetel veroorzaken. Maar eigenlijk kan je je zetel relatief makkelijk onderhouden zodat hij extra lang meegaat. Natuurlijk is er voor een lederen salon een andere methode nodig dan voor een stoffen zetel. Wij voorzien je met de beste tips en tricks voor elk soort zetel. Dan kan jij zo lang mogelijk genieten van een mooi salon.

Onderhoud lederen zetels

Je hebt niet veel nodig om een lederen zetel goed te onderhouden. Met een zeemlap en een microvezel handdoek kom je al een heel eind. Maak je zeemlap lichtjes vochtig maar gebruik hiervoor bij voorkeur geen kraantjeswater. Hier zit veel kalk in. Wrijf zachtjes over de volledige zetel en daarna kan je er nog eens over gaan met een microvezel handdoek om de zetel volledig droog te vegen. Wat je nog regelmatig kan doen is de zetel even goed stofzuigen, zo kan je tussen het zitvlak en de rugkussens alle vuiltjes wegzuigen. Lederen zetels hebben een groot voordeel: vlekken kan je makkelijk wegvegen of verdwijnen na verloop van tijd gewoon vanzelf. Wees dus zeer voorzichtig met vlekkenmiddel, dit doet vaak meer slecht dan goed. Wat wel een aanrader is, is een soort lotion voor de zetel of zadelzeep. Deze kunnen meestal geen kwaad en houden de zetel proper en soepel. 

Onderhoud stoffen zetels

De makkelijkste tip die we je kunnen geven is stofzuigen, net zoals bij een lederen zetel kan je hier tussen alle gleufjes en tussen elk zitvlak en kussen stofzuigen. Ook een kruimeldief kan hier snel en effectief zijn. Een tweede tip die we je kunnen geven om vlekken te verwijderen is het gebruik van azijn. Neem een microvezeldoek en doe er een druppeltje azijn op, dit kan opvallende vlekken vaak weg vegen. Voor het onderhoud van de zetel in zijn geheel, neem je best gewoon een emmer met water (geen kraantjeswater als dit veel kalk bevat) en een beetje zeepsop. Gebruik een microvezel doek en wring deze goed uit; deze moet vochtig zijn maar niet nat. Veeg er de volledige zetel mee af. Daarna laat je de zetel even opdrogen. En voila, klusje geklaard. 

Dit is gelukkig een klusje dat je niet al te vaak hoeft uit te voeren, maar plan 2 seizoenen per jaar in dat je de zetel eens goed onder handen neemt en helemaal proper maakt. Je living voelt achteraf een pak schoner aan!