Met een lichtstraat van GLASvakwerk.nl bent u verzekerd van een hoogwaardige, stijlvolle & voordelige (niet geïsoleerde) lichtstraat, verkrijgbaar in standaard maten of geheel op maat! Speelt u met de gedachte om een plat dak lichtstraat van GLASvakwerk.nl aan te schaffen, dan vertellen wij in diverse blog artikelen over belangrijke zaken voor een goede voorbereiding. Ditmaal vertellen we u graag wat meer over een correcte opstand. 

Een correcte opstand.

U bent zelf verantwoordelijk voor het realiseren van een correcte opstand + dakbekleding (met dakleer). Kiest u voor een “standaard maat”, dan kunt u optioneel een “losse opstand” (mee)bestellen. Onderstaand de primaire aandachtspunten:

Onbehandeld vuren is hiervoor – wanneer het dakleer correct wordt aangebracht en de balken niet in contact staan met vocht – voldoende duurzaam. Voor de zekerheid kunt u ook voor geïmpregneerd hout kiezen. Ook kunt u een vochtbestendige hardhoutsoort met duurzaamheidsklasse 1 toepassen – zoals bijv. angelim vermelho – eventueel ook zonder dakbekleding. Dit kan handig zijn in het geval van een renovatie project.

Wij adviseren een opstand met een breedte van 7 cm. Dit betreft de minimale breedte. De houten opstand moet een goede waterafloop – een hellingshoek bevatten. Wij adviseren een hellingshoek van 5 – 15 graden. Ook adviseren wij altijd om ervoor te zorgen dat de ‘laagste balk’ van de opstand hoger ligt dan de dakrand. Hiermee voorkomt u dat water – in het geval uw dak blank staat – naar binnen kan komen.

De opstand dient vervolgens stevig & strak rondom de uitsparing op het dak geplaatst te worden, waarna het dak + de opstand bekleed kan worden met dakleer. Hierbij adviseren wij het dakleer volledig door te laten lopen, oftewel de zijkant + de bovenkant van de opstand met dakleer te bekleden.

Wij hebben op onze website een gedetailleerde voorbereidingshandleiding uitgewerkt. Hierbij wordt de gewenste opstand voor een uitbouw lichtkoepel van GLASvakwerk uitgebreid toegelicht, wel zo handig. Neem snel een kijkje op onze website als u meer wilt weten!