Wil je een gezond lijf en lichaam dan zijn vitamines en mineralen van belang. Elke vitamine heeft zijn eigen functie. Zo zorgt vitamine D voor een gezond hart, longen en spieren en is vitamine C handig om verkoudheid tegen het lijf te gaan. Daarnaast is Vitamine A een belangrijke vitamine voor je huid. Maar waar is vitamine A nog meer goed voor? 

Wat vitamine A voor je doet

Vitamine A heeft verschillende functies te vervullen in jouw lichaam. Zo zorgt dit vitamine ervoor dat zowel je haar als nagels gezond zijn. Wanneer je te weinig vitamine A binnenkrijg kan het zijn dat je huid droog en bobbelig wordt. Ook zorgt het ervoor dat de cellen in je huid dagelijks vernieuwd worden waardoor je huid er gezond uit ziet. Heb je last van schaafwonden? Vitamine A helpt ook bij het genezen hiervan. Daarnaast draagt het dus bij aan de gezondheid van je haar, zo zorgt ze voor een goede werking van de olieklieren rondom je haarzakjes. Ook heeft vitamine A een belangrijke rol in het goed en scherp zien. Het zorgt er namelijk voor dat je ogen zich kunnen aanpassen wanneer het donker wordt. Eén van de eerste symptomen van een tekort is dan ook nachtblindheid. Daarnaast zorgt vitamine A voor gezonde botten en zorgt het voor een goede groei van kinderen. Niets voor niets slikken zwanger vrouwen vaak wat extra vitamine A. Als laatste zorgt deze vitamine ervoor dat bacteriën en andere stoffen geen schade aan je lichaam aanbrengen. Het speelt dan ook een grote rol in de werking van het natuurlijke afweersysteem van je lichaam. Als je een tekort hebt, ben je eerder vatbaar voor een infectie of griepje.

Tekort of teveel aan vitamine A

Net zo als bij alles is een tekort of een teveel nooit goed. Een tekort aan vitamine A merk je doordat je huid en haar er minder goed uitzien. Je haar kan dan dof worden en je huid kan vlekken vertonen. Een enorm tekort kan zorgen voor een slechter zicht en zelfs nachtblindheid veroorzaken. Maar er zijn ook vitamines waar je nooit genoeg van kunt krijgen. Een voorbeeld hiervan is Vitamine D. Hoeveel je hier ook van binnenkrijg, je krijgt er geen negatieve effecten door. Dat is anders voor vitamine A. Wanneer je hier teveel van binnenkrijgt, kun je last krijgen van lichamelijke klachten zoals misselijk, duizelig of last van hoofdpijn.

Hoe krijg je vitamine A binnen?

Hoe krijg je dan dit vitamine binnen? Dat is eigenlijk heel simpel, namelijk door gezond en gevarieerd te eten. Vitamine A zit bijvoorbeeld in dierlijke producten – en dan met name lever. Daarnaast kun je het ook halen uit verschillende groentes. Denk bijvoorbeeld aan pompoen, spinazie, paksoi of wortels. Niet voor niets wordt dan ook vaak het grapje gemaakt dat wortels goed zijn voor je ogen. En dat is dus echt zo. Daarnaast kun je het ook halen uit fruit zoals mango, abrikoos of papaja. Vitamine A wordt ook deels door het lichaam zelf aangemaakt. Zorg er dus voor dat je dagelijks aan de aanbevolen groenten komt en eet zo nu en dan eens een extra worteltje.