Er zijn weinig mensen te vinden die niet hier of daar een litteken hebben opgelopen. Een klein ongelukje is vaak al voldoende om er een blijvende herinnering aan over te houden. De ene vindt het best wel stoer en iets hebben, de andere gruwelt bij het idee alleen al. Gelukkig zijn er, voor die mensen die er een onaangenaam gevoel bij hebben, tal van manieren om littekens te verminderen, denk maar een littekencreme bijvoorbeeld.

Wat zijn littekens?

Een litteken wordt gevormd omdat het herstelde weefsel na een wonde niet meer exact dezelfde structuur heeft als het originele weefsel van voor de wonde. Dit is vooral het geval als niet alleen de opperhuid, maar ook de lederhuid beschadigd werd. Het is dus niet zo dat iedere verwonding een litteken nalaat. Oppervlakkige schaafwonden bijvoorbeeld zullen genezen zonder zichtbare gevolgen.

Hoe kun je littekens verminderen?

Op zich is er niets mis mee om littekens te hebben, maar als deze zich op zichtbare plaatsen bevinden, kan het een oncomfortabel gevoel of onzekerheid opleveren. Naast het gebruik van een littekencreme zijn er ook nog andere doeltreffende manieren om littekens minder zichtbaar te maken. 

Zon vermijden

Zeker in de periode waarin het litteken zich nog niet volledig gevormd heeft, is zonnen of onder de zonnebank gaan geen goed idee. Het herstel wordt hierdoor verhindert en de structuur en kleur van het litteken kunnen negatief beïnvloed worden. Na het vormen van het litteken blijft het nog steeds een kwestie van de huid voldoende te blijven beschermen tegen blootstelling aan de zon.

Masseren

Huid herstelt zich beter als de bloedsomloop voldoende gestimuleerd wordt. Elke dag even kort het litteken en de huid errond masseren, het is niet alleen aangenaam, maar ook goed om de littekens te verminderen.

De huid hydrateren en scrubben

Een goede huidverzorging is altijd belangrijk, maar eens te meer in de strijd tegen littekens. Een goede bodylotion, dagcrème en nachtcrème voor dagelijks gebruik zijn alvast onmisbaar. Regelmatig de huid scrubben, zorgt er dan weer voor dat de dode huidcellen verwijderd worden en dat nieuwe huid zich kan vormen; ook littekens zullen hierdoor verminderen.

Antioxidanten

Het verminderen van littekens gebeurt niet enkel van buitenaf, ook van binnenuit kun je hieraan werken. Antioxidanten helpen de wondgenezing, voorkomen littekenvorming, stimuleren de celvernieuwing en vertragen de huidveroudering aanzienlijk. Je vindt ze onder andere in groene thee, spinazie, bosbessen, granaatappels en noten.

Citroensap

Citroensap is wellicht het eenvoudigste en goedkoopste middeltje dat je kan inzetten tegen littekens. Dagelijks met een watje wat vers citroensap op het litteken aanbrengen en na een tiental minuutjes terug afspoelen, zal na enkele weken al een mooi resultaat opleveren. Gebruik nadien wel een goede hydraterende crème want citroensap kan ervoor zorgen dat je huid droog wordt.

Littekencreme

Onmiddellijk na de wondsluiting starten met het aanbrengen van littekencreme is een goede en effectieve manier om littekens minder zichtbaar te laten worden. De littekencreme beschermt de huid tegen externe invloeden en houdt vocht vast voor een betere hydratatie. Naast het beschermen, zal de littekencreme ook zorgen voor minder jeuk. Tot wel een jaar nadat de wonde zich gesloten heeft, blijft littekencreme een doeltreffende manier om de zichtbaarheid te verminderen.