Het dimmen van lampen in je huis kan erg fijn zijn, zeker wanneer je gemakkelijk sfeerverlichting wilt creëren zonder extra lampen aan je interieur toe te voegen. Met de juiste led dimmer is dit heel eenvoudig te doen! Er zijn echter wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je een led dimmer gaat kopen. Er zijn namelijk verschillende led dimmers verkrijgbaar die niet op iedere ledlamp aangesloten kunnen worden. In dit artikel lees je op welke dingen je moet letten bij de aanschaf van led dimmers

Type led dimmer

Er zijn veel verschillende soorten led dimmers verkrijgbaar en allemaal hebben ze unieke kenmerken om rekening mee te houden. Inbouwdimmers kunnen bijvoorbeeld ingebouwd worden in de wandcontactdoos, terwijl snoerdimmers juist tussen de lamp en het stopcontact worden geplaatst. Afhankelijk van het type lamp dat je wilt dimmen en de manier waarop je wilt kunnen dimmen kies je dus een type dimmer met de juiste specificaties. 

Bij het type led dimmer is het ook belangrijk om te kijken naar welke lampen je samen of apart van elkaar wilt kunnen dimmen. Een duo inbouwdimmer kan bijvoorbeeld een goede optie zijn als je twee lampen in dezelfde ruimte apart van elkaar wilt kunnen dimmen.

Fase-aansnijdende dimmers en fase-afsnijdende dimmers 

Onder led dimmers verstaan we twee verschillende soorten: fase-aansnijdende dimmers en fase-afsnijdende dimmers. Deze soorten kenmerken de twee verschillende dimtechnieken. 

Fase-aansnijdende dimmers zijn dimmers die veel voor halogeenlampen en gloeilampen werden gebruikt, en ook in combinatie met led lampen werken. Het is echter wel goed om te weten dat fase-aansnijdende dimmers werken met pulssignalen. Met deze pulssignalen wordt de stroom meerdere keren per seconde doorgelaten wat kan zorgen voor hoge spanningspieken. Led lampen kunnen niet goed tegen hoge spanningspieken en hebben de neiging om te gaan flikkeren en zoemen wanneer deze pieken zich voordoen. 

Fase-afsnijdende dimmers zijn geschikter voor led lampen. Deze dimmers zorgen namelijk voor een geleidelijke aanvoer van stroom. De spanningspieken blijven op deze manier uit en je led lampen zullen niet gaan knipperen. Dit type led dimmer is dus een goede keuze wanneer je led lampen in je huis wilt dimmen.

Voltage en wattage 

Wanneer je al led lampen in huis hebt die je graag op de led dimmer aan wilt sluiten, is het belangrijk om te achterhalen wat het de totale wattage is van de lamp(en). Dimmers hebben namelijk minimale wattagewaarden om goed te kunnen functioneren. Zorg er daarom voor dat de totale wattage van jouw led lamp(en) boven deze minimumgrens uitkomt. Tegelijkertijd is het belangrijk dat de totale wattage de maximale capaciteit van de dimmer niet overschrijdt. Als je één lamp hebt, is de wattage gewoon de wattage van die ene led lamp. Heb je een lampengroep? Tel dan de wattage van iedere lamp bij elkaar op om het totaal te berekenen. 

De juiste led dimmer kopen 

Nu je weet waar je op moet letten bij het aanschaffen van led dimmers kun je precies de juiste keuze maken. Hou je wensen en eisen in gedachten en bepaal welke led dimmer het meest geschikt is voor jouw doeleinden.