Met name als je je e-sigaret regelmatig gebruikt moet je je apparaat ook vaak schoonmaken. Dit is niet wat je gewend bent misschien, maar logisch is het wel. Je wast een glas immers ook af als je er uit gedronken hebt. Door hem goed schoon te maken zorg je er ook voor dat je e-sigaret langer mee gaat en dat je prettiger kunt vapen. Hoe je je e-sigaret het best kunt schoonmaken en onderhouden lees je in deze blog. 

Begin met het mondkapje

Je kunt natuurlijk zelf bepalen met welk onderdeel je begint, maar het is in ieder geval duidelijk dat je je mondstukje goed schoon wil hebben. Daar kunnen bacteriën zich namelijk nestelen doordat het stukje in jouw mond zit, of wellicht ook in die van anderen. En je legt je e-sigaret vast wel eens ergens neer, of je doet hem in je tas of jaszak. Zo wordt het al snel smerig. Je kunt het mondstukje schoonspoelen onder de kraan. Om helemaal zeker te weten dat hij schoon wordt kun je hem ook eventjes in een bakje water of alcohol laten weken. 

Maak je tankje schoon

Het tankje in je e-sigaret is de houder van je e-liquid, oftewel de vloeistof die smaak geeft aan je damp. In het tankje kunnen resten achterblijven van de e-liquid of de damp, die kun je eenvoudig wegspoelen met warm water. Let wel op dat je water niet té warm is en voorkom dat er water op de batterij of de coil komt. 

De coil verwisselen

De coil mag dus niet in aanraking komen met water, maar je moet hem wel regelmatig vervangen. Hoe dit gaat verschilt per type e-sigaret, in de ene zit het ingebouwd in het tankje dat je verwisselt als je een nieuwe e-liquid aan je e-sigaret koppelt. In de andere is het een onderdeel dat je zelf los moet halen met een schroevendraaier en er vervolgens een nieuwe voor in de plaats moet zetten. Als je je e-sigaret vaak gebruikt is het aan te raden je coil eens in de twee tot drie weken te vervangen. Je krijgt vanzelf signalen als het tijd is om hem te vervangen, je zult het namelijk merken aan een afname in de smaak van je e-sigaret, afname in de hoeveelheid damp en mogelijk een wat branderige smaak. 

Nieuwe e-liquids

Bij het bijvullen van je e-liquid hoef je niet altijd je hele e-sigaret schoon te maken. Het kan alleen wel gebeuren dat je bij een smaakwissel nog wat van de oude smaak proeft. Daarom is het bij een switcht altijd wel verstandig de hele e-sigaret schoon te maken. Anders proef je de smaken door elkaar heen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.