Ook je kamerplanten doen het rustig aan in het koude seizoen. Als de dagen korter worden, reageren je planten daarop door in ruststand te gaan. Ze stoppen langzaam met groeien en bloeien en leven pas weer op in de lente. Net als mensen eigenlijk!

Je planten kunnen de herfst en winter prima overleven dankzij deze ruststand. Wel is het belangrijk dat jij daar rekening mee houdt bij de verzorging. Zo houd je je planten happy in de herfst en winter.

Stop met bemesten

Ook al is het een milde winter en staan je kamerplanten midden in een zonnig interieur – je zal zien dat ze geen nieuwe blaadjes, stengels of bloemen meer maken. Dus hebben ze ook geen meststoffen nodig. Ook de snel groeiende en grote kamerplanten die je in de lente en zomer bijna niet voldoende kunt voeden, mag je nu overslaan. De plant neemt de voeding niet meer op met zijn wortels, en als je toch voedt gaat dat ten koste van de grond in zijn pot. Laat de Pokon dus maar een paar maandjes in de kast staan.

Geef minder water

Ook aan water hebben je planten veel minder behoefte in de herfst en winter – weer omdat ze bijna niet meer groeien. De kluit droogt nog steeds langzaam uit, dus een beetje water blijft nodig – maar je kan er flink mee terugschroeven. Voor de meeste (sub)tropische planten is de helft van de normale hoeveelheid voldoende. Sommige vetplanten hebben zelfs een winter zonder een druppeltje water nodig om in de lente in bloei te kunnen schieten. Wat je wél kunt doen is de bladeren sprayen, zodat die mooi vochtig en groen blijven. Zeker als de verwarming hoog staat en de lucht in je woning droog is, is dat een goed idee.

Bescherm je planten tegen vrieskou en hitte

Kijk uit als de temperatuur buiten richting de nul gaat. De meeste grote kamerplanten komen uit de tropen – waar het niet vaak vriest. Als je huis niet goed geïsoleerd is, als je enkel glas hebt, of als je graag je raam open zet voor een beetje lucht, kan dat gevaarlijk zijn voor je palmen en tropische klimmers. Zet ze dan tijdelijk op een lichte plek in je zonnig interieur, en voorkom dat ze recht in de koude lucht staan.

Tegelijk moet je ook uitkijken met de verwarming. Planten die uit een gematigde zone komen, waarderen het niet als ze op of naast een verwarming staan die constant 40 graden is. Zet ook deze planten op een plek waar het rond temperatuur blijft. Dan heb je er in de lente zeker weten weer plezier van!