De trachycarpus fortunei, een palmboom met een tropische look en te verkrijgen in verschillende soorten en maten. Een interessant boompje dat op veel verschillende plekken inzetbaar is. Ook is deze boom erg interessant geworden voor ons Nederlanders doordat deze winterharde palmboomsoort in ons kikkerlandje kan groeien. Hoe je dat doet en welke verzorging er past bij deze bijzondere boom lees je hieronder. 

Hoe verzorg je de trachycarpus fortunei?

Zoals iedere boom heeft de trachycarpus fortunei een aantal voedingseisen. Om sterk te kunnen blijven en een mooie kleur te kunnen behouden is het belangrijk dat de palmboom over een goede kwaliteit voeding beschikt. Mediterrane voedingsgrond werkt beter dan gewone potgrond in het geval van deze boom. Daarnaast houdt de fortunei van vocht, héél veel vocht. In de zomer mag de kluit zelfs kletsnat zijn, tijdens koelere periodes lichtvochtig anders rotten de wortels. Zorg er in ieder geval voor dat de kluit minimaal lichtvochtig is. Het blad kan altijd bijgeknipt worden en heeft verder geen nadelig effect op de trachycarpus fortunei. 

Tactische plek? 

De plant is vanwege zijn winterhardheid zowel binnen als buiten te plaatsen. Zonlicht stimuleert de trachycarpus fortunei om te groeien. Het is niet zo dat de boom per se de hele dag zonlicht moet hebben, maar het is wel tactisch om hem te plaatsen op een plek waar hij kans heeft op het meeste natuurlijke zonlicht. Het blijft een tropische plant, die niet van schaduw houdt. Mocht je de trachycarpus fortunei binnen plaatsen dan is het belangrijk dat de kluit niet te nat is. Mocht je de plant buiten plaatsen is het handig rekening te houden met vrieskou, hier lees je meer over in onderstaand kopje. 

Onderhoud in de winter

Tijdens de vrieskou heeft deze palmboom het erg lastig omdat hij uiteraard dol is op een tropisch klimaat. Gelukkig kunnen de gecultiveerde palmbomen hier tegen een vriespunt tot -17 graden. Daarbij zou je de trachycarpus fortunei wel een handje moeten helpen. Wij raden aan onder de -10 graden een ademende stof rond de plant te wikkelen. Neem bijvoorbeeld een vliesdoek of een katoenen stof. Het is in ieder geval belangrijk dat de boom kan blijven ademen en de luchtstromen weert. Ook wordt tijdens de strenge winter aangeraden bubbeltjesplastic te wikkelen rond de pot.