Het kruid dat bekend staat als kurkuma is misschien wel het meest effectieve voedingssupplement dat er bestaat. Veel onderzoeken tonen aan dat kurkuma grote voordelen heeft voor je lichaam en hersenen. Veel van deze voordelen komen van het belangrijkste actieve ingrediënt, curcumine.

Wat zijn kurkuma en curcumine?

Kurkuma is het kruid dat curry zijn gele kleur geeft. Het wordt al duizenden jaren in India gebruikt als specerij en als geneeskrachtig kruid. Onlangs is de wetenschap begonnen met het ondersteunen van traditionele beweringen dat kurkuma verbindingen met geneeskrachtige eigenschappen bevat. Deze verbindingen worden curcuminoïden genoemd. De belangrijkste is curcumine. Curcumine is het belangrijkste actieve ingrediënt in kurkuma. Het heeft krachtige ontstekingsremmende effecten en is een zeer sterke antioxidant.

Kurkuma bevat bioactieve stoffen met geneeskrachtige eigenschappen

Het curcuminegehalte van kurkuma is echter niet zo hoog. Het is ongeveer 3%. De meeste onderzoeken naar dit kruid gebruiken kurkuma-extracten die voornamelijk curcumine zelf bevatten, met doseringen die gewoonlijk meer dan 1 gram per dag bedragen. Het zou heel moeilijk zijn om deze niveaus te bereiken door alleen kurkuma als specerij in je eten te gebruiken. Daarom kiezen sommige mensen ervoor om supplementen te gebruiken.

De gezondheidsvoordelen van curcumine

Curcumine wordt echter slecht opgenomen in de bloedbaan. Om de volledige effecten van curcumine te ervaren, moet de biologische beschikbaarheid (de snelheid waarmee je lichaam een ​​stof opneemt) verbeteren. Het helpt om het te consumeren met zwarte peper, die piperine bevat. Piperine is een natuurlijke stof die de opname van curcumine met 2000% verbetert. In feite bevatten de beste curcuminesupplementen piperine, en dit maakt ze aanzienlijk effectiever. Curcumine is ook vetoplosbaar, wat betekent dat het afbreekt en oplost in vet of olie. Daarom kan het een goed idee zijn om curcumine supplementen in te nemen bij een vetrijke maaltijd.

Curcumine is een natuurlijke ontstekingsremmende stof

Ontsteking is ongelooflijk belangrijk. Het helpt bij het bestrijden van indringers in je lijf en speelt een rol bij het herstellen van schade in het lichaam. Hoewel een ontsteking vaak meerlagig is en er waarschijnlijk geen eenvoudig antwoord is, is de belangrijkste conclusie met betrekking tot curcumine dat het een bioactieve stof is die ontstekingen kan bestrijden. Er zijn echter zeer hoge doses nodig om medicinale resultaten te produceren. Chronische ontstekingen dragen bij aan enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen. Curcumine kan veel moleculen onderdrukken waarvan bekend is dat ze een belangrijke rol spelen bij ontstekingen.

Kurkuma kan de antioxidant capaciteit van het lichaam vergroten

Oxidatieve schade wordt beschouwd als een van de mechanismen achter veroudering en vele ziekten. Het gaat om vrije radicalen, zeer reactieve moleculen. De belangrijkste reden waarom antioxidanten zo heilzaam zijn, is dat ze je lichaam beschermen tegen ‘vrije radicalen.’ Curcumine is een krachtige antioxidant die door zijn chemische structuur vrije radicalen kan neutraliseren. Bovendien suggereren dier- en celstudies dat curcumine de werking van vrije radicalen kan blokkeren en de werking van andere antioxidanten kan stimuleren. 

Curcumine kan de van de hersenen afgeleide neurotrofe factor stimuleren. Voordat wetenschappers een beter begrip hadden van neuronen, geloofde men dat ze zich na de vroege kinderjaren niet meer konden delen en vermenigvuldigen. Nu weten we echter dat dat niet het geval is. Neuronen zijn in staat om nieuwe verbindingen te vormen en in bepaalde delen van de hersenen kunnen ze zich vermenigvuldigen en in aantal toenemen.

De bewezen gezondheidsvoordelen van kurkuma en curcumine

Een van de belangrijkste drijfveren van dit proces is de van de hersenen afgeleide neurotrofe factor. Dit is een gen dat betrokken is bij het maken van een eiwit dat verantwoordelijk is voor het bevorderen van het leven van neuronen. Dit BDNF-eiwit speelt een rol bij het geheugen en het leren, en het kan worden gevonden in hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor eten, drinken en lichaamsgewicht. Veel voorkomende hersenaandoeningen zijn in verband gebracht met verlaagde niveaus van BDNF-eiwit, waaronder depressie en de ziekte van Alzheimer.

Interessant hierbij is dat dierstudies hebben aangetoond dat curcumine de hersenniveaus van BDNF kan verhogen. Door dit te doen, kan het effectief zijn bij het uitstellen of zelfs omkeren van veel hersenziekten en leeftijdsgerelateerde achteruitgang van de hersenfunctie. Maar aangezien deze onderzoeken bij dieren zijn uitgevoerd, is het moeilijk te zeggen wat de resultaten voor mensen zullen zijn. Het kan ook helpen het geheugen en de aandacht te verbeteren, wat logisch lijkt gezien de effecten op de BDNF-niveaus. Er zijn echter meer studies nodig om dit te bevestigen.

Curcumine kan het risico op hartaandoeningen verlagen

Hartaandoeningen zijn doodsoorzaak nummer één in de wereld. Onderzoekers hebben het vele decennia bestudeerd en veel geleerd over het waarom. Het is niet verwonderlijk dat hartziekten ongelooflijk gecompliceerd zijn en dat verschillende dingen eraan bijdragen. Curcumine kan helpen om veel stappen in het proces van een hartziekte terug te draaien. Misschien is het belangrijkste voordeel van curcumine als het gaat om hartaandoeningen, het verbeteren van de functie van het endotheel, de bekleding van je bloedvaten.

De endotheeldisfunctie is een belangrijke oorzaak van hartaandoeningen. Dit is wanneer je endotheel niet in staat is de bloeddruk, bloedstolling en verschillende andere factoren te reguleren. Verschillende onderzoeken suggereren dat curcumine kan leiden tot verbeteringen in de gezondheid van het hart. Bovendien bleek uit één onderzoek dat het net zo effectief is als lichaamsbeweging bij postmenopauzale vrouwen. Bovendien kan curcumine ontstekingen en oxidatie helpen verminderen (zoals hierboven besproken), die een rol kunnen spelen bij hartaandoeningen.

Lees ook: Vitamine A voor een stralende huid

De gezondheidsvoordelen van kurkuma en curcumine